Opvang en rehabilitatie

Home   LWC opvangcentrum   Opvang en rehabilitatie

Limbe Wildlife Centrum’s missie is om ieder dier wat hulp nodig heeft op te vangen , te rehabiliteren en indien mogelijk terug te brengen naar de natuur.

rehab - philip care on arrival

Er zijn waarschijnlijk nog veel apen die illegaal als huisdier bij lokale mensen wonen. Alleen de “gelukkige “ worden in beslag genomen en komen in het opvangcentrum terecht.  Bij  aankomst in het opvangcentrum, zijn ze vaak in een extreem slechte conditie. Ze zijn dan ook meestal:

  • Uitgedroogd;
  • Ondervoed;
  • Getraumatiseerd;
  • Hebben parasieten en/of zijn ernstig ziek;
  • Hebben schotwonden of wonden van de touwen waarmee ze vastgezeten hebben.

Ze worden liefdevol opgevangen en krijgen direct alle aandacht van het LWC dierenartsenteam en de dierenverzorgers. Het rehabilitatie proces (herstellen) verloopt voor ieder dier verschillend. De jongste binnenkomers vragen vaak 24 uur verzorging van het team. Ze moeten overdag en in de nacht om de paar uren gevoed worden.

De wat oudere individuen, die jaren in slechte omstandigheden gevangen zijn gehouden, zijn extreem gestrest en getraumatiseerd bij binnenkomst. Zij hebben vaak moeilijkheden om zich aan te passen. Vaak hebben ze nauwelijks te eten gekregen. En als ze iets te eten kregen, dan kregen ze alleen maar goedkope bananen te eten. Hierdoor kennen zij ook geen andere gezonde voeding. De apen hebben voor hun gezondheid een gevarieerd menu nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. De quarantaine dierenverzorgers, moeten hen opnieuw alles leren eten. Vooral quarantaine verzorger Killi (zie foto hieronder Killi samen met de net binnengebrachte chimpansee Yabien) is daar heel erg goed in. Hij heeft enorm veel geduld en leert ze stap voor stap alles te eten.

rehab - killi comforts yabien

Zodra de dieren in het LWC opvangcentrum aankomen, blijven ze minimaal 90 dagen (of langer, afhankelijk van hun leeftijd en conditie ) in de quarantaine. Dit om er zeker van te zijn dat hun algehele gezondheid in orde is, voordat ze weer in een familiegroep geïntroduceerd worden. Gedurende deze quarantaine periode , wordt hun gedrag van dichtbij geobserveerd en krijgen ze minimaal drie lichamelijke onderzoeken. Ook worden ze tegen ziektes ingeënt en krijgen ze indien nodig de juiste medische behandeling.

Vet care 2