24 uur zorg in het opvangcentrum


8 uur

8:00 Start van de dag voor alle medewerkers en vrijwilligers. Bijzonderheden worden door Hoofd Dierenverzorger Jonathan Kang  of door Hoofd van de Chimpansees Victor Veseke bekend gemaakt.

 

 

kwartover acht8:15 De dierenartsen en dierenarts assistentes beginnen de dag met het controleren van de gezondheid van alle apen en of er geen bijzonderheden zijn. Vaak wordt dit gedaan samen met de ervaren dierenverzorgers van de afdeling. De apen die medicatie nodig hebben of extra vitamines krijgen hun drankje en worden extra gecontroleerd. In het regenseizoen en als het koud is in Limbe, hebben de dierenartsen het nog drukker. Om te voorkomen dat de apen ziek worden krijgen ze iedere ochtend extra vitamines en voor de gorilla ‘s en chimpansees is er extra ginger- en honingthee. Ginger is goed tegen virussen,bacteriën en voor de luchtwegen. Sinds de dierenartsen begonnen zijn met het geven van de ochtendthee in het regenseizoen, is het aantal zieke (griep) en verkouden apen enorm gedaald!!

 

kwartover acht8:15 Ook de medewerkers van de keuken gaan direct aan de slag. De apen hebben honger en willen graag snel eten. Iedere apengroep heeft een eigen dieet met fruit en groenten. Deze moeten allemaal verdeeld, gewassen en gesneden worden.

 

 

9 uur9:00 Dierenverzorgers gaan aan de grote schoonmaak beginnen. De verblijven in de quarantaine worden 2 x per dag schoon gemaakt, dit om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich kunnen verspreiden. Op de andere afdelingen worden de binnenverblijven 1 x per dag schoon gemaakt.Verder wordt er ook direct gecontroleerd hoe de ontlasting van de verschillende apen eruit ziet. De apen kunnen ondertussen lekker spelen en ravotten in de buitenverblijven.

 

11 uur11:00 Na de schoonmaak gaan de dierenverzorgers met een kruiwagen en een groot kapmes rietstengels (elephant grass) kappen in de buurt van het opvangcentrum.Vooral de chimpansees en de gorilla’s zijn erg gek op deze stengels. Na het kappen wordt het elephant grass uitgedeeld onder de verschillende afdelingen. Vooral in de nacht worden deze rietstengels gebruikt om nesten te maken waarop de apen heerlijk kunnen slapen.

 

12 uur12:00 Pauze voor de medewerkers.De apen zijn allemaal lekker buiten. De ene geniet van het zonnetje terwijl de ander lekker speelt of eet. De verzorgers hebben nu ook even tijd om te lunchen en de bijzonderheden van die dag met elkaar te bespreken.

 

1 uur13:00 Het is weer voedertijd. Opnieuw worden de verschillende kruiwagens en schalen met diverse groente- en fruitsoorten verdeeld over de afdelingen. Er zit veel afwisseling in groente en fruit. Zo is er papaja, banaan, ananas, mango, maar ook kleine paprika’s en avocado.

 

2 uur14:00 Er is nu ruimte voor de vrijwilligers om wat extra tussendoortjes of lekkernijen voor de apen te maken. Er wordt vooral gebruik gemaakt van fruit met nootjes en soms honing. Dit wordt dan in de hete zomermaanden ingevroren om de volgende dag als ijsje te geven of het wordt in een plastic fles (zonder etiket) gestopt. Hierdoor moeten de apen hun creativiteit gebruiken om het fruit en de nootjes eruit te krijgen.Vooral in de quarantaine krijgen de apen iedere dag verrijking. Verrijking zorgt ervoor dat apen die alleen zitten zichzelf niet vervelen en om natuurlijk apengedrag te stimuleren. Ook als de apen enorm gestrest zijn is dit een goede manier om ze af te leiden en het leven weer leuk te maken!

 

3 uur15:00 Vaak vinden er constructiewerkzaamheden plaats. Dit kan in- en om de verblijven zijn.  Er worden verblijven opgeknapt of klimpalen opnieuw vastgezet. Het hoge gras wordt gemaaid of er worden dingen gerepareerd. Verder zijn er ook veel rondleidingen van schoolkinderen  die het opvangcentrum komen bezoeken.

 

4 uur16:00 Dit is de laatste voedingsronde. Tevens gaan de apen weer in hun nachtverblijven. Er is natuurlijk niks leukers als met je kameraden spelen en rennen door de buitenverblijven, dus dan is voedsel altijd een goede oplossing om de apen naar binnen te krijgen. Het avondeten wordt daarom dan ook alleen in de nachtverblijven neergelegd.

 

5 uur17:00 Er wordt nog een laatste ronde gemaakt. De apen en de verblijven worden gecontroleerd en alles wordt netjes opgeruimd. De apen die nog medicatie of vitamines nodig hebben krijgen nog medicijnen van de dierenarts. De apen hebben hun buik vol van al het lekkere eten. Ze zijn in alle rust aan het uitbuiken en gaan zo lekker slapen. De medewerkers en vrijwilligers gaan naar huis. De beveiliger is inmiddels ook gearriveerd. Hij wordt door de dierenverzorgers op de hoogte gebracht of er misschien nog bijzonderingen zijn.

11 uur23.00 De beveiliger loopt regelmatig het gehele opvangcentrum door om te controleren of alles in orde is. Hij blijft de hele nacht in het opvangcentrum totdat alle medewerkers en vrijwilligers s ochtends om 8:00 weer beginnen.