Samenwerking lokale bevolking

Home   LWC opvangcentrum   Samenwerking lokale bevolking

Het Limbe Wildlife Centrum werkt intensief samen met de lokale bevolking vanuit de wetenschap dat er zonder samenwerking geen langdurig houdbaar effect bereikt kan worden. Zowel het succes als het falen van elk programma,  hangt af van de betrokkenheid van de gemeenschap waarin het plaats vindt. Wanneer je de gemeenschap vanaf het begin actief betrekt in je werk, in plaats van alleen de voorwaarden ter beschikking stellen, komen de inwoners eerder tot het inzicht. Ze zien welke enorme voordelen er bereikt kunnen worden door het behouden van de flora en fauna in hun land.

Als aanvulling werken wij ook aan het creëren van alternatieven die kunnen zorgen voor een nieuwe bron van levensonderhoud. Zo worden bestaande traditionele activiteiten omgezet naar economisch gunstigere activiteiten in plaats van de bestaande cultuur te veranderen door het introduceren van nieuwe buitenlandse activiteiten.

Lokale inwoners aan het werk in het opvangcentrum

Het Limbe Wildlife Centrum is een van de grootste werkgever van de regio Zuid West van Kameroen. Zij geven aan 35 lokale mensen werk, waaronder dierenverzorgers, dierenartsen, dierenarts-assistentes en andere stafmedewerkers, mensen van de overheid van Kameroen, het ministerie van Bos en Wildbeheer en de Stichting Pandrillus. Dat betekent dat al 35 families dagelijks ondervinden dat het wildbeheer een betrouwbare bron van inkomsten is en zorg kan dragen voor een langdurig levensonderhoud.

activities - community programs - staff at work

Alternatief inkomen voor stropers 

Aframomum bladeren zijn een belangrijke voedselbron voor apen. Het is een groene bladgroente, waarvan de stengel bekend staat om zijn anti-parasitaire, anti- schimmel, antibacteriële en zelfs antivirale werking. Daarbij helpt het mee met het in balans houden van het maag-darm stelsel. Voor de in het wild levende apen is dit dan ook de meest geliefde plant. In het LWC krijgen de gorilla’s, drills,mandrils en de bavianen elke dag  Aframomum bladeren.

activities_community program_afromom

LWC huurt voormalige stropers uit Batoke in om deze plant in het wild te oogsten. Het dorp Batoke stond bekend om de grote apenvleesmarkten. Door het kopen van deze Afromam bladeren, krijgen de stropers en hun familie een alternatief inkomen, waardoor ze niet meer hoeven te gaan stropen. Aframomum is een natuurlijk voorkomende plant die alleen maar in bossen kan groeien. Omdat het kappen van Afromom bladeren de lokale inwoners veel geld oplevert,  blijven zij de bossen beschermen tegen de illegale houtkap. Ook worden op deze wijze de bossen behouden en niet doorverkocht aan de palmolie-industrie. Die vervolgens weer de bossen kapot zouden kappen om daar palmolie-plantages aan te gaan leggen voor palmolie.

Nieuw stop de stroperijGedurende het oogsten worden de planten zodanig afgesneden dat de stengel weer natuurlijk kan aangroeien. Binnen een paar maanden is de plant alweer aangegroeid. Aframomum wordt drie dagen per week geoogst in de bossen van Batoke (Isongo), wat in de bufferzone ligt van Mount Cameroon National Park.

activities - community programs - afromomum

Alternatief inkomen voor vrouwen van ex-stropers Batoke

Van de ex-stropers worden Afromam bladeren gekocht. Van de vrouwen van deze ex-stropers uit Batoke, worden er groene bladeren zoals aardappelbladeren en pompoenbladeren gekocht. De groene bladeren worden door de apen in het opvangcentrum dagelijks gegeten. In plaats van het bereiden en verkopen van apenvlees voorheen op de apenvleesmarkten, krijgen deze vrouwen nu een gegarandeerd inkomen. Het verlaagt hiermee ook de noodzaak om te gaan stropen voor levensonderhoud.

Nieuw stop de stroperijHelp mee voor een alternatief inkomen voor ex-stropers en hun familie om hierdoor de stroperij te stoppen. Doneer voor een alternatief inkomen voor de stropers door op de knop hiernaast te klikken.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vergaderingen met de lokale bevolking

Diverse keren per jaar organiseert het LWC opvangcentrum, vergaderingen met de lokale gemeenschap. Vooral stropers en ex-stropers worden hierbij uitgenodigd. Met als uiteindelijk doel om de dieren en de natuur te beschermen en te behouden. Hierin wordt de werking en de opbrengst van het Aframomum project voortdurend aan het voetlicht gebracht. Ook organiseert het Ebo Bosonderzoek project (Ebo Forest Research Project ) vergaderingen in het LWC opvangcentrum. Ieder jaar is er een vergadering met de traditionele opperhoofden (Chiefs) van de dorpen die rondom het Ebo bos liggen. Hier worden presentaties gegeven door het LWC opvangcentrum en andere lokale organisaties die voor het behoud van het leven in en om het bos zijn. De opperhoofden krijgen een uitgebreide rondleiding in het opvangcentrum, waardoor zij het belang van het behoud van de natuur in gaan zien.

batoke-meeting-group

Hoe zou je het vinden als er iemand bij jou binnen kwam, je neerschoot of je kinderen ging ontvoeren”? “Als je vindt dat dit niet kan of mag, dan is het ook niet goed om dat te doen met de dieren in het bos”. We kunnen ze niet zomaar in hokjes opsluiten en denken dat dit heel gewoon is.Dieren horen vrij te zijn in het bos, vrij om hun eigen eten te vinden en voor hun familie te zorgen. ”. Wilson, LWC Senior Education Officer