Home   Uncategorized   Mac project- Iedereen naar buiten

Mac project- Iedereen naar buiten

mac construction

De bouw van de overhang begint

Dankzij de steun van Proyecto Gran Simio (Spanje) en Stichting Weesaapjes , heeft het opvangcentrum onlangs de bouw kunnen afronden van het zogeheten MAC project. LWC zorgt voor 4 chimpansees (Mac, Jacob, Jack en Bankim) die expert zijn in ontsnappen. Elke keer wanneer zij in hun buitenverblijf waren, kregen zij het voor elkaar om weg te komen. Omdat dit een groot risico vormt voor de apen zelf, het personeel van LWC, de vrijwilligers en omwonenden, moesten deze 4 uitbrekers binnen blijven. Het LWC streeft naar de hoogst mogelijke normen voor het welzijn van al hun dieren en daarom implementeerde de organisatie het MAC project.  Dit bestond uit het maken van een metalen overhang op het hek van het buitenverblijf. Deze overhang is langer dan de armspanwijdte van de grootste chimpansee wat betekent dat zij niet meer bij de bovenkant van het hek kunnen komen om te ontsnappen.

overhang construction

Het eerste stuk is geplaatst!

finished overhang

De overhang voorkomt ontsnappingen

Mac groet Papaie.

Mac en Jacob leefden op het chimpansee-eiland terwijl de overhang werd gebouwd op het vasteland-verblijf. Beiden werden ze naar het verblijf gebracht door ons dierenartsen-team, toen ze opnieuw werden geïntroduceerd met de vasteland-groep. Ze hadden in het verleden al samen geleefd dus de introductie verliep soepeler dan het normaal gesproken bij volwassen chimpansees zou gaan.

In Juni is de bouw afgerond en konden Mac, Jacob, Jack en Bankim weer naar buiten met hun familie! Op het moment chimpansees zagen dat de verzorgers eten in het buitenverblijf legden was er een golf van opwinding. Iedereen realiseerde zich namelijk dat ze naar buiten zouden gaan! Mac was de eerste die naar buiten rende en de rest van de groep volgde. Voor het eerst in bijna twee jaar was de gehele groep met elkaar buiten; ze renden door het gras, klommen, speelden in de toestellen en zaten bij het water. Met de uitvoering van het MAC project zijn nu alle verblijven leeg. Geen enkele chimpansee is meer verplicht om binnen te blijven (met uitzondering in geval van ziekte).

outside hug

Bergkamp knuffelt Jacob.

mac checking fence

Mac controleert alweer het hek!

Jack was very happy to be outside again!

Jack is zo blij om weer buiten te zijn!

De overhang heeft zijn succes bewezen; Bankim probeerde te ontsnappen, maar dit mislukte. Er leven nu 9 individuen in deze groep: Jack, Jojo, Bankim, Banyo, Jacob, Mac, Papaie, AJ en Taweh. De glimlach op hun gezichten is niet meer verdwenen sinds ze weer buiten zijn!

jack_jojo

Jojo vlooit Jack.

bbj grooming

Bankim en Banyo vlooien Jojo.Comments are closed.