Nieuwsbrief Maart 2016


Nieuwe binnenkomers 

P1050661

 

Eboti, een witneusmeerkat, is in November 2015 gearriveerd in het Limbe Wildlife Opvangcentrum. Vanaf het begin was ze erg speels, alhoewel ze enorm uitgedroogd en ver onder haar goede gewicht was. De dierenartsen hebben haar volledig onderzocht. Ze was uitgedroogd en veel te licht, maar voor de rest was ze in goede gezondheid. De quarantaine verzorgers hebben haar naast Aggie, een roodneusmeerkat, geplaatst. Direct werden deze twee dikke vrienden en vlooide elkaar door het verblijf. Eboti doet het heel erg goed. Ze is erg nieuwsgierig en leert snel. Ze is totaal niet verlegen. Eboti heeft al haar gezondheidscontroles gehad en ze zal binnenkort worden voorgesteld aan de andere witneusmeerkatten. Dan heeft ze weer een fijne familie waar ze fijn mee kan gaan spelen.   

Sumbu

P1060027Sumbu, een kleine mona aap, arriveerde op 20 februari 2016. Ze is ongeveer 2,5 maanden oud. Een chef van een dorpje heeft haar aan de poort van het opvangcentrum achtergelaten. Sumba was enorm uitgedroogd, mager, zat vol met vlooien en had kleine wonden. Direct in het opvangcentrum werd ze ontvlooit en tot nu toe eet ze erg goed. Killi (zie foto) , het hoofd van de quarantaine (die door Stichting Weesaapjes betaald wordt), zorgt samen met de Assistent-Manager Peggy erg goed voor haar. Peggy en Killi zijn de enige personen die bij haar in de buurt mogen komen. Ook om te voorkomen dat er ziektes worden overgebracht van Sumba naar de dierenverzorgers en andersom. Want de eerste dagen en weken van het herstellingsproces zijn enorm belangrijk. Tot nu toe gaat het erg goed met de kleine Sumbu.

 

Introducties

IMG_7320Mona group:  Het verblijf van de mona apen is mede door jou als donateur compleet vernieuwd!!! Het oude verblijf is compleet opgeknapt en daarnaast is een compleet nieuw verblijf eraan vast gebouwd.  Tijdens het bouwen zijn de meeste mona apen verplaatst naar de quarantaine. Om ervoor te zorgen dat ze geen stress kregen van alle geluiden van het boren en zagen. Enkele die wat verder van het bouwen van het nieuwe gedeelte vandaan zaten, zijn in het oude verblijf gebleven. Ze zaten ver genoeg weg van de herrie. Nou dat het hele verblijf klaar is, worden de apen naar het oude en het nieuwe gedeelte overgebracht. Voordat ze worden overgeplaatst, krijgen ze nog allemaal een uitgebreide gezondheidstest.  Bakassi was de eerste die is overgebracht naar het nieuwe verblijf. Alles gaat erg goed en de leden van de groep zijn haar al aan het vlooien, wat natuurlijk een goed teken is!

 

Ndongo (2)Ndonga: Ndonga, een 7 jaar oude groene baviaan heeft haar hele leven als huisdier bij lokale inwoners gewoond. Iedere binnen gebrachte aap, verblijft eerst 3 maanden in de quarantaine.  In de quarantaine wordt hun gezondheid gecontroleerd. Ze krijgen in totaal 3 gezondheidschecks. Ook worden de apen continue in de gaten gehouden en wordt hun gedrag geobserveerd. Zodra de apen gezond zijn verklaard en ze helemaal tot rust zijn gekomen, wordt er begonnen met het introduceren van de apen met soortgenoten. Ndonga haar ouders werd afgeslacht door stropers voor het vlees en de kleine Ndonga werd als huisdier verkocht. Omdat ze zo jong uit het bos is weg gehaald en nooit met andere soortgenoten heeft geleefd, weet Ndonga helemaal niet hoe ze zichzelf als baviaan moet gedragen. Om haar te helpen en om haar natuurlijk apengedrag te stimuleren, heeft het management besloten om haar in een verblijf te plaatsen, naast het buitenverblijf. Heel erg langzaam maakt ze nu kennis met haar groepsgenoten waar ze straks bij komt te wonen. Ashu, een dominant vrouwtjes groene baviaan, zit nu bij haar in het verblijf. Van haar kan Ndonga veel leren. Het zal een lang proces gaan worden, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen met Ndonga!       

 

 

Microsoft Word - Document1

Gorilla group: In het Limbe Wildlife Opvangcentrum zijn er 2 groepen gorilla’s. In de eerste groep zit de zilverrug en  leider Chella. Hij leeft samen met zijn vrouwen Brighter en haar zoon Balinga, Akiba en haar dochter Atinbi, Pitchou, Emma, Twiggs en Nyango. In deze groep zijn er nog 2 andere zilverruggen, Benito en Batek. Deze 2 mannen leven apart van de groep omdat ze continue willen vechten met Chella om zelf leider van de groep te worden. Normaal in het wild, zouden deze 2 mannen al lang zijn vertrokken om zelf een eigen groep te gaan samenstellen. Nu in het opvangcentrum kan dit natuurlijk niet. Ook Pitchou en Chella hebben wat trubbelingen samen. Wanneer Chella buiten is, dan blijft Pitchou binnen en andersom. In groep 2 hebben we de dominante zilverrug Arno. Hij leeft samen met 4 andere vrouwtjes, Abby, Adjibolo, Tinu en Jumbo.  Jumbo is een enorme slimme en lieve gorilla en ze zal er alles aan doe om het Arno naar zijn zin te maken. Maar soms maakt Arno het leven van Jumbo erg moeilijk. Door deze stress is Jumbo enorm afgevallen en is enorm gestrest en is Jumbo niet gelukkig in de groep. Het management heeft daarom dan ook besloten dat er veranderingen gaan komen in de samenstelling van de groepen. Het wordt tijd dat Benito en Batek hun eigen vrouwtjes gaan krijgen. Nu dat de 2 gorilla verblijven compleet zijn opgeknapt, wordt er gestart met het mixen van de groepen.  Nu is het plan dat Jumbo en Benito samen worden geintroduceerd en Pitchou met Batek.Het meest belangrijke is dat de gorilla’s gelukkig zijn ..daar doen we alles voor.Volgende week gaan ze beginnen met introduceren. Op de bovenste foto zie je de huidige situatie en op de onderste foto hoe de nieuwe groepen eruit gaan zien.                                

Nieuwe managers maken verschil 

12439061_10156406095960514_2413567538408499670_nDe nieuwe managers hebben op dit moment al een enorm groot verschil gemaakt. Ten eerste hebben ze het eten van de ruim 360 opgevangen dieren aangepakt. Door langdurige observatie is er besloten dat het eten in kleinere stukjes moet worden gehakt in de keuken. Hierdoor krijgen ook de lagere apen in rang meer de kans om aan meer eten te komen. Daarnaast is er goed opgelet op wat voor een soort eten er wordt gegeven. Wat niet lekker gevonden werd door de apen, wordt nu niet meer gegeven. Hierdoor blijft er ook minder eten liggen en dat geld wat kan nu worden besteed aan eten wat en goed voor de apen is en wat ze lekker vinden.

12565637_10156406095980514_2600833967097556637_nDe nieuwe Manager Guillaume Le Flohic en zijn vrouw en Asssistent-Manager Peggy Motsch zijn beide gespecialiseerd in het gedrag van wilde dieren voor meer dan 10 jaar.Ze hebben veel tijd doorgebracht in de bossen. Dus ze hebben enorm veel kennis in het gedrag van wilde dieren. Ze hebben diverse wilde diersoorten in het bos bestudeerd. Inclusief wilde olifanten, buffels, maar ook vogelsoorten inclusief de Afrikaanse papegaai. Maar ze zijn vooral gespecialiseerd in mensapen- en guenongedrag. Ze volgde wilde groepen chimpansees en gorilla’s. Observeerde de groep en bestudeerde hun gedrag en voedingsdieet.Ze hebben ook veel ervaring in het samenstellen van nieuwe groepen apen en het terugbrengen van wilde dieren naar de natuur. Ook zijn ze gespecialiseerd in het verbeteren van het welzijn van apen. Het is geweldig dat zij al deze kennis mee hebben genomen naar het opvangcentrum. Deze kennis wordt momenteel dan ook overgedragen aan de dierenverzorgers van het opvangcentrum. Het personeel wordt ingewerkt om op een andere wijze samen te werken met de apen.  Om ervoor te zorgen dat de apen in staat zijn om te kunnen overleven in het wild. Op deze manier worden de apen voorbereid om uiteindelijk weer terug te worden geplaatst in de natuur !!! Daar waar ze thuis horen !!!!!!

Terugplaatsen van apen in het wild

In de quarantaine periode zit de opgevangen aap alleen (fase 1), daarna wordt de aap bij soortgenoten geplaatst (fase 2). Uiteindelijk wordt de hele groep in een grote omheinde omgeving geplaatst (fase 3 ). Om uiteindelijk compleet vrij te worden vrij gelaten in de natuur (fase 4).

Gezondheid Quarantaine fase

vet page (1)In de quarantaine periode van 3 maanden worden de apen gecontroleerd op hun gezondheid. Krijgen ze gezond eten en liefdevolle zorg om zo snel mogelijk te herstellen van alle ellende die ze mee hebben moeten maken.  

1e fase van herstelproces: nieuwsgierigheid stimuleren, zoeken van eten en spelen

Tijdens de 1e fase van het herstellingsproces, is de opgevangen aap enorm getraumatiseerd en vertoont vaak stereotype afwijkend gedrag (zoals het continue rondjes lopen). De opgevangen aap wordt gestimuleerd om zelfstandig dingen uit te gaan vinden, te gaan zoeken naar eten en om samen te werken met zijn omgeving. Spelen en het speelgedrag stimuleren zijn ook onderdelen van het gehele proces en worden door gekwalificeerde dierenverzorgers verzorgt. Deze sessies duren gemiddeld 1 a 2 uren en worden gegeven in buitenverblijven die lijken op de wilde natuur. Deze zijn dan ook vol geplant met bomen, takken, wijnstokken en planten. Deze fase is cruciaal om onafhankelijk van mensen te kunnen gaan overleven in de toekomst in het wild.  

2e fase van het herstellingsproces: introductie bij soortgenoten in een sociale groep 

In de 2e fase, worden de opgevangen apen in contact gebracht met hun soortgenoten.Weesaapjes krijgen een maatje om mee te spelen, te vlooien en om mee te slapen. Iedere aap vindt uiteindelijk zijn eigen plekje in de groep.In de 1e fase wordt de aap geleerd om zich weer als een echte aap te gaan gedragen en om de regels van sociale groepen bij te brengen. Deze bestaan niet alleen uit knuffelende interacties, maar ook uit regels zoals agressie zonder contact zoals gezichtexpressies en waarschuwende geluiden. Als de opgevangen aap hier goed op voorbereid is en niet teveel beschadigingen heeft opgelopen, dan kan de introductie van de nieuwe aap bij soortgenoten zonder grote problemen plaatsvinden. In deze fase krijgen de apen een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet aangepast aan hun behoeftes. Wordt hun denken gestimuleerd en ontwikkeld door het krijgen van verrijking en wordt de samenhang van de hele groep vergroot. In deze fase wordt het contact met mensen verminderd en worden de apen minder afhankelijk gemaakt van mensen. Iedere aap wordt iedere dag gecontroleerd op gezondheid en dagelijks wordt hun gedrag geobserveerd. De uitslagen van deze observeringen gaan veel vertellen over de mogelijkheid tot overleven in het wild.

3e fase herstellingsproces: introductie in een natuurlijke bosrijke omgeving

In de 3e fase is de hele groep klaar om uit te worden gezet in een bosrijke omgeving. Om de apen te beschermen, zal dit groot gebied nog worden omheind. In deze fase zullen de apen onafhankelijk zijn van mensen. Of het moet zijn dat er te weinig eten is, dan zullen de apen worden bijgevoerd. Maar in principe zullen de apen het eten gaan eten wat verkrijgbaar in de bossen is. Hun weerstand zal worden gestimuleerd. De apen zullen gaan wennen aan het klimaat en de omstandigheden in de bossen. Ze zullen worden gebeten door de vliegen en de muggen. Ze zullen last gaan krijgen van teken en misschien ook wel van roofdieren zoals adelaars. In deze fase zullen de apen direct worden  geobserveerd of indirect door GPS halsbanden rondom hun nek.  Gedurende deze fase, zullen de apen zich gaan vermenigvuldigen en ontwikkelen tot een levenskrachtige populatie. Zij zullen gaan deelnemen in de ontwikkeling van toerisme en lokale groen economische activiteiten. Ze zullen worden gebruikt om Eco gidsen en wilde dierenverzorgers te trainen. Ook om kinderen alles te leren over het beschermen van wilde dieren en natuurbehoud.

4e fase: terugplaatsen in het wild         

Wanneer de observaties bewijzen dat iedere aap gezond is en dat de opgevangen apen hetzelfde gedrag vertonen dan de geobserveerde apen in het wild, dat de apen in staat zijn om goed voor zichzelf te kunnen zorgen , dat al de vereiste benodigdheden voor de apen aanwezig zijn om te kunnen overleven en het de educatie over wilde dieren bescherming en natuurbehoud  zal verbeteren, dan zullen de apen compleet worden vrij gelaten in het wild. En dit is wat we noemen reïntegreren in het wild.

Rit tegen Malaria project 

DSCF8967Op 26 januari arriveerde het “drive against Malaria “project in Limbe. David Robertson en de Nederlandse Julia Samuels zijn de drijvende krachten achter deze organisatie. David ontdekte dat malaria duizenden Afrikanen dood als gevolg van slechte gezondheid, gebrek aan medicijnen en geen bescherming tegen malaria.  Samen met de leden van het LWC educatie team, werd ere en 3 uur durend programma over malaria gepresenteerd aan de uitgenodigde kinderen. Na afloop ontvingen de kinderen en de dierenverzorgers van het opvangcentrum een muggennet tegen bescherming van malaria. Er wordt niet alleen goed voor de opgevangen dieren in het opvangcentrum gezorgd, maar ook voor de 38 personeelsleden !