Illegale boskap

Home   Oorzaken   Illegale boskap

In Kameroen gaan de bossen verloren door de commerciële boskap, verschuivende bebouwing, brandhout verzamelingen door lokale inwoners, de aanleg van palmolie-plantages en door bosbranden. In 2000 is 76% van het landelijke bos, gekapt of toegewezen voor kapdoeleinden en dit percentage is nog steeds aan het stijgen. De commerciële houtkap vernietigt de natuurlijke leefomgeving van wilde dieren. Het ontneemt hun natuurlijke bron van voedsel en voorkomt de natuurlijke verplaatsingen van de groepen. Dit veroorzaakt veel stress en zorgt voor  een ernstige verstoring in de sociale interactie.

causes-of-decline-deforestation3

Het aanleggen van wegen voor de houtkap, opent meteen ook de mogelijkheid voor stropers in, voorheen ontoegankelijke gebieden. Deze wegen zorgen niet alleen voor het ontstaan van een lokale markt tussen de verschillende hout kap bedrijven, maar verlagen ook de kosten voor het vervoeren van apenvlees (bushmeat)  naar steden voor de verkoop. Wanneer de commerciële houtkap is gedaan, is het zeer voorstelbaar dat mensen, plantages en boerderijen hun intrede gaan doen in deze gebieden, per slot heeft het weinig meer van een natuurlijk oerwoud en hun oorspronkelijke bewoners.

Deforestation

Als er al van de gereduceerde dieren populaties enige overleven, lopen zij een verhoogd risico om op gejaagd te worden, meer in contact te komen met mensen en daardoor sneller ziek te worden door menselijke ziekten.

Daarom is het Aframomum project, een alternatief inkomen voor stropers, niet alleen belangrijk om het stropen te stoppen. Het project zorgt er ook voor dat de bossen door de lokale inwoners wordt beschermd. Dat de bossen niet door worden verkocht aan de palmolie-industrie. Die vervolgens de bossen direct kapot kapt en hier palmolie-plantages op gaat plaatsen. Nederland is de grootste afnemer van palmolie in Europa. Ook wij kunnen in Nederland mee helpen aan het behouden van bossen in Kameroen. Door palmolie-vrije producten te gaan inkopen. Meer informatie over palmolie en palmolie-vrije producten: www.palmolie.info.